קיימים סוגי כאבי ראש שונים. במאמר זה ננסה לשפוך אור ולהסביר אודותיהם.
הטיפול בכאבי ראש כולל אבחון באמצעות ראיון ופגישה עם אוסטיאופת. לרוב נדרשת סדרה של טיפולים כדי לסייע למטופל להקל ולאזן כאבי ראש, מיגרנות או סחרחורת. חלק מהמטופלים הם כאלו שהיו מעורבים בתאונת דרכים שפצעה את צווארם (צליפת שוט) זהו מצב של פגיעה בעמוד השדרה, ואם אינו מטופל במהירות, עלול לגרום לסיבוכים חמורים יותר – אחד מתסמיניו הוא כאבי ראש בצד האחורי של הראש.
כאבי ראש מקבציים – הם סוג ספציפי של כאב ראש כלי דם המאופיין לרוב בכאב חד צדדי, כאב קיצוני ולעיתים תסמינים אחרים. הסיבה לכאבי ראש מקבציים אינה מובנת במלואה, אך משערים כי היא נובעת משחרור יתר של סרוטונין בגזע המוח. במקרים של כאב ראש מקבצי, בדרך כלל ננקט טיפול מניעתי מיד עם הופעת המקבץ, מה שיכול להפחית את תדירות ההתקפים הבאים ואף לקצר את משך המקבץ. שתי נקודות לחץ נפוצות להקלה על כאבי ראש ממוקמות מאחורי הראש, בבסיס הגולגולת, כשישה סנטימטרים בכל צד של מרכז הצוואר. ניתן ללחוץ עליהם בעמידה, בישיבה או בשכיבה.
מיגרנות – חלק מהאנשים חווים כאבי ראש כרוניים יותר, בעוד שאחרים עלולים לסבול ממיגרנות או מקבצים. יש מגוון רחב של טיפולים – חלקם מונעים, חלקם למטרות שיקום. טיפול כזה כולל בדרך כלל טופירמט ותרופות אחרות שקשורות למניעת מיגרנה, כגון גבפנטין וחומצה ואלפרואית.
נוירלגיה של העצב המשולש – הכאב הוא חד צדדי ויכול להיגרם ממגע מקומי כמו גילוח, רוח קרה ואפילו אוכל. כאב מופיע בדרך כלל לאחר גיל 50. הטיפול בנוירלגיה טריגמינלית מבוסס על תרופות אנטי אפילפטיות. במקרים מסוימים ניתן למצוא כלי דם הלוחץ על יציאת העצב ולעצור את הכאב בניתוח נוירוכירורגי מיוחד המפריד בין העצב לכלי הדם. באופן פרדוקסלי, שימוש יתר במשככי כאבים עלול למעשה לגרום לכאבי ראש ואף להחמיר את כאבי הראש הקיימים. אם נלקחים לעתים קרובות, כאבי הראש עצמם עלולים לגרום לכאבי ראש. עם מספר מצומצם של טיפולים, ניתן להגיע לשיפור משמעותי הן בכאב כרוני והן בכאב לטווח קצר.
האם כדאי להשתמש במשככי כאבים?
תרופות נוגדות כאב מסוגלות במקרים רבים להביא לירידה בכאב. הבעיה עם משככי כאבים, בין היתר, היא שככל שהם נלקחים יותר, כך הם הופכים פחות יעילים. כאב ראש יומי כרוני הוא מצב נוסף המופיע ב-50% לפחות מימי השבוע למשך שלושה חודשים לפחות. מדובר בתופעה שכיחה יחסית, המשפיעה על שלושה עד חמישה אחוזים מהאוכלוסייה – הטיפול כולל תרופות כמו אקמול, דקסמתזון ופארמול, שיכולות לעזור בכאבי ראש קלים יחסית. עם זאת, צריכה קבועה או מוגזמת עלולה לגרום להצטברות של רעלים ולנזק לכבד.